Anna123

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moje typy na výlet po Banskobystrickom kraji

Chcem vám predstaviť štyri zaujímavé miesta v Banskobystrickom kraji a to Pustý hrad vo Zvolene, Artikulárny kostolík Hronsek, Benediktínsky kláštor v Hornom Beňadiku a vypálenú dedinu Kalište.

Odporúčam vám navštíviť Pustý hrad vo Zvolene, ktorý slúžil aj ako sídlo uhorských kráľov pri poľovačkách vo Zvolenskom lese. V roku 1451 bol hrad vypálený Jánom Huňadym a odvtedy je v ruinách. Je to príjemná prechádzka s prekrásnym kruhovým výhľadom na celé okolie Zvolena. Z vrchu vidno kopce Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. Hore sú ohniská kde sa dá opekať alebo grilovať. Nenáročný výlet pre celé rodiny ktorý sa oplatí absolvovať.

         

Ďalším zaujímavým skvostom kraja je Artikulárny kostolík Hronsek, dostavaný v roku 1726. Zvláštnosťou je, že objekty sú postavené výlučne z dreva a pri ich stavbe nemohol byť použitý ani jeden klinec, museli ho postaviť za jeden rok bez hlavného vchodu do dediny a bez veže. Je jediný drevený kostol svojho druhu na Horehroní. Kostol má výbornú akustiku, a preto sa v kostole každoročne usporadúvajú koncerty pre verejnosť.

          

Nemali by ste si nechať ujsť ani návštevu krásneho benediktínskeho kláštora, ktorý sa týči na návrší nad obcou Hronský Beňadik. Patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie stavebné pamiatky na Slovensku. Kláštor bol založený v roku 1075. Na základe románskej baziliky tu stojí gotická katedrála, ktorá vás svojou majestátnosťou doslova očarí už pri príchode.

     

A nakoniec je tu výlet na Kalište. Táto pamiatka sa nachádza na úpätí Nízkych Tatier hlboko v lesoch, dostať sa k nej dá autom z obce Moštenica po asfaltovej ceste alebo pešo po turistických chodníkoch z Donovál a Balážov.

Je  to ideálny spôsob, ako si vychutnať krásny biely deň. Bola to dedina vypálená nacistami. Nedávno bola dedina zrenovovaná dobrovoľníkmi, ktorí zároveň vybudovali aj náučný chodník naprieč celou dedinou. Množstvo tabúľ vám priblíži históriu, život a kultúru v dedine, ako aj príbeh partizánov, ktorí si dedinku Kalište pre jej výhodnú geografickú polohu  vybrali ako centrum svojho odboja. Budete sa musieť predierať 4-5 kilometrov lesmi, aby ste sa tam dostali.


Dúfam, že som vás mojím článkom  zaujala a že sa nabudúce vyberiete na niektoré z týchto pamiatok.

Anna

 


cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014